Federatie Particulier Grondbezit

Meerdaagse kampen

9. Zomerkampen, jongerenkampen


ANWB Landgoedkampen/Vrij-Buitens is eind 2011 overgenomen door de stichting Vrijwillig Onderhoud van Buitenplaatsen en Landschappen. Vobula organiseert kampen die vergelijkbaar zijn met ANWB Vrij-Buitens.Tijdens een week of twee weken kamperen bij Vobula werk je in de ochtenduren van 8 uur tot 13 uur op het landgoed of natuurgebied waar je te gast bent. Tijdens het werk krijg je uitleg over het gereedschap en wordt je begeleid door vrijwilligers van Vobula. Voor kinderen zijn er meestal leuke klusjes zodat ook zij mee kunnen helpen. Deelnamekosten liggen tussen €20 en €30 per week. Financiële steun komt van donateurs, vrienden en de Sponsorloterij. Vijftien zomerkampen die Vobula organiseert in 2017:

  1. Heeswijk-Dinther Kasteel Heeswijk;
  2. St. Nicolaasga Eysinga-State;
  3. Miste, Winterswijk, particulier landgoed ’t Kreil;
  4. Hierden De Essenburgh;
  5. Beetsterzwaag Landgoed Menthenberg;
  6. Rheden, Veluwezoom, Natuurmonumenten;
  7. Ommen, Landgoed Beerze;
  8. Dalfsen Den Aalshorst;
  9. De Lutte, particulier landgoed Het Meuleman;
  10. Lottum De Borggraaf;
  11. Heerenveen Huize Voormeer;
  12. Simpelveld, stichting Miljoenenlijn;
  13. Rockanje ’t Pesthuys;
  14. Vlieland Lange Paal;
  15. Denekamp, particulier landgoed Singraven.

Voor meer informatie zie vwww.vobula.nl.

Ook veel (andere) landgoederen ontvangen groepen kinderen, zoals landgoed Welna dat al jaren zomerkampen huisvest. Landgoed Maarsbergen biedt zomerscholen en wil dit concept uitbreiden naar andere schoolvakanties. Vrienden van het Nationale Park De Hoge Veluwe organiseerden tot 2014 dertig keer zomerkampen waar tientallen vrijwilligers gratis verbleven op de natuurcamping van het Park. Op verzoek van het Park zijn de Vrienden gestopt. De kosten van de dertig tot veertig locaties op de camping die de vrijwilligers in het hoogseizoen bezetten, stonden niet meer in verhouding tot hun bijdragen aan het natuurbeheer. De zomerkampen waren ooit opgezet om vrijwilligers te werven. Inmiddels hanteren de Vrienden een wachtlijst en heeft het Park geen behoefte meer aan de extra vrijwilligers van de zomerkampen.

welnaa

Landgoed Welna. Foto: Gertjan van Noord / Flickr

Natuurmonumenten is in 2012 begonnen met de organisatie van Kinderkampen als extra inkomstenbron. Kinderen konden overnachten in een tent op de Veluwe. Het programma bestond uit dieren kijken met de boswachter, bouwen met natuurmaterialen en andere buitenactiviteiten. Organisatie en uitvoering waren uitbesteed, dus had Natuurmonumenten er zelf weinig omkijken naar, maar ontving wel inkomsten. Natuurmonumenten is inmiddels weer gestopt.

Achtergrond

Ervaringen van natuurkampen hebben invloed op de lange termijn voor onder meer levenshouding en carrièrekeuze. Dat blijkt uit onderzoek van WoesteLand, de landelijke jongerenwerkgroep van het IVN, Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid. De werkgroep organiseert ruim vijftig jaar natuurkampen voor de leeftijd van 12 tot 30 jaar. Tijdens de kampen wordt vrijwilligerswerk in de natuur gedaan. Uit het onderzoek van Alterra en de Wetenschapswinkel van Wageningen UR blijkt dat de meeste WoesteLanders een sterke binding hebben met natuur en een levensstijl waarin natuur en milieu belangrijk zijn. Ze komen nog steeds redelijk vaak in de natuur. Ze zijn veel vaker lid van natuurorganisaties dan de gemiddelde Nederlander.