Federatie Particulier Grondbezit

Educatie, opleidingen, cursussen en meer

11. Natuureducatie

 

  • Het IVN, Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid, is een landelijke organisatie die mensen lokaal bij natuur betrekt, op scholen, in Nationale Parken en in hun eigen buurt. Binnen 170 lokale afdelingen zijn twintigduizend vrijwilligers actief. Jaarlijks organiseren zij excursies, cursussen, wandelingen, tentoonstellingen en opleidingen. De 130 beroepskrachten van IVN ondersteunen de vrijwilligers bij hun activiteiten, en initiëren landelijke en regionale campagnes zoals Scholen voor Duurzaamheid, Scharrelkids en Groen Dichterbij. Het IVN krijgt een deel van zijn inkomsten van leden en donateurs en een ander deel van subsidies.

  • De WoesteLand Academie geeft in 2017 voor het derde jaar workshops op centrale plekken in Nederland waar deelnemers leren hoe ze jongeren van 12 tot 30 jaar de natuur kunnen laten beleven en kunnen inspireren tot een duurzame levensstijl. De workshops worden ontwikkeld en gegeven door jongeren zelf. Thema’s van de vijf workshops dit jaar zijn: Inspireer jongeren met storytelling, Duurzaam doen, Duurzaam ondernemerschap voor jongeren, Natuur in de stad, Natuur- en milieueducatie voor jongeren: didactiek. Contact: Rianne Steenbergen, coördinator WoesteLand Academie. Zie: woestelandacademie.nl.

  • Stichting Veldwerk Nederland is een kennis- en praktijkcentrum voor natuureducatie dat sinds 1 januari 2016 is opgegaan in het IVN. De stichting brengt mens en natuur met elkaar in contact via intermediairs zoals kindercentra, basisscholen, voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs, zorginstellingen, recreatiebedrijven, natuurorganisaties en NME-organisaties. Beroepskrachten en vrijwilligers krijgen trainingen. Het kenniscentrum onderzoekt en adviseert ook over effectieve natuureducatieve methodes en producten. De praktijkcentra verzorgen natuurwerkweken en schoolkampen. De praktijkcentra testen de zelfgemaakte producten. De locaties in Apeldoorn en Orvelte worden ook verhuurd voor feesten, bruiloften, partijen, vergaderingen en presentaties. Zie: veldwerknederland.nl.

ivn

Natuurwijzer en leerkracht gaan met kinderen van een basisschool de natuur in. Foto: Patries71 / Flickr. 

12. Cursussen en opleidingen


Landgoed Maarsbergen op de Utrechtse Heuvelrug organiseert al enkele jaren een zomerschool waarbij veertig kinderen twee dagen op het landgoed natuur ontdekken. Eigenaar Willemina van der Goes-Petter wil dat uitbreiden naar de schoolvakanties in het voorjaar en de herfst. Zij zoekt steeds nieuwe vormen van natuureducatie voor kinderen. Zij heeft een landgoedspel ontwikkeld en geeft excursies met quizvragen. “De laatste jaren heeft meer jeugd zijn weg naar het landgoed gevonden. Stagiairs die een vakopleiding volgen, jeugdigen die een maatschappelijke stage volgen en jonge vakantiewerkers.”

  • Landgoed De Hoevens in Alphen (N.Br.) en het nieuwe landgoed Roggebotstaete in Flevoland hebben ervaring met diverse cursussen in combinatie met natuurbeleving. De Hoevens verzorgt cursussen, zoals natuurfotografie, coaching met IJslandse paarden, een dag mee met de schaapherder en kookworkshops met streekproducten.

  • Noord-Holland kent sinds 17 juni 2015 één website voor alle natuurcursussen: degroeneacademie.nl. De Groene Academie heeft de activiteiten uitgebreid naar Noord-Brabant.

  • Casa Foresta Trainingen geeft lessen leiderschap, communicatie en loopbaanontwikkeling waarin de natuur een belangrijke rol speelt. De natuur is een veelgebruikte metafoor in de trainingen. De trainingen worden gegeven in Ressen in een schuur met houtkachels. Buiten liggen een moestuin, boomgaard en bloemenweides. Zie: casaforesta.nl/natuurlijke-coaching.

  • Huis te Maarn werkt aan een opleiding voor jongeren vanaf 4 jaar en volwassenen met psychische problemen als ADHD, inclusief Nederlands opleidingscentrum voor coaches voor deze groep. Initiatiefneemster is Renee van Notten van CatchClub (coaching) en CatchWood (boswerkzaamheden). 

  • Cursussen en trainingen voor boseigenaren, beheerders en overige werknemers zijn te vinden op boscursus.nl.

13. Doeboek


De opbrengst van het Doeboek voor Groene Woudlopers gaat naar projecten voor kinderen in het Nationaal Landschap tussen Den Bosch, Eindhoven en Tilburg. In het Doeboek staan natuurweetjes, eropuit-tips, spelletjes, recepten, doedingen en er zitten bonnen in voor verrassingen. Het boek is een uitgave van stichting Streekhuis Het Groene Woud & De Meierij, geschreven door kinderboekenschrijfster Annemarie Bon. Het is beschikbaar sinds 19 september 2012.
 

14. Ondernemerschap in educatie


De sector natuur- en milieu-educatie (NME) heeft last van dalende subsidies. Ondernemers zoeken daarom naar nieuwe mogelijkheden. Een van hen is Vivian Siebering. Zij geeft trainingen voor NME-medewerkers over nieuwe inkomstenbronnen, zoals kinderboerderijen die geld gaan verdienen aan schoolklassen, buitenschoolse opvang, kinderfeestjes, een boerderijwinkel of een zelfpluktuin. Bron: eennatuurlijkekijk.nl en visietrainingen.nl.

15. Duurzame community voor jongeren


De missie van i4Nature luidt natuur- en klimaatbewuste jongeren verbinden aan bedrijfsleven en onderwijs, waardoor vanuit Nederland een community ontstaat van geëngageerde jonge denkers en doeners die samen duurzame projecten aanpakken. Doelgroep: jongeren en young professionals tot 40 jaar. Plannen: tijdens i4Nature festivals en daarna in community's werken aan uitdagingen rondom natuur van bedrijven, natuur- en landschapactoren, vergroenen van locaties, exposities over natuur & innovatie en grote groepen jonge mensen de meerwaarde van natuur in Nederland laten beleven. De partners van i4Nature zijn stichting Ecopop, provincie Noord-Brabant, IVN (regio Zuid) en Ecoland TV. Contact: Xander Beks. Zie: tweedenatuur.nl/project/i4natureBooklet i4NatureTasty Green Lifestyle Experience.