Ruim 1100 Overijsselse boeren kunnen meedoen aan duurzame regeling
De provincie Overijssel biedt melkveehouders een nieuwe stimuleringsregeling die duurzaam werken beloont. Ruim 1100 boeren kunnen meedoen en werken met Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) uit de KringloopWijzer om hun bedrijfsvoering te verduurzamen.
Maatschap Brinkhuis-Nijhof in Wijhe had de primeur: zij waren een van de eersten die zich aanmeldden en behoren nu tot de eerste boeren die daadwerkelijk aan de slag gaan. Tijdens een werkbezoek gaf gedeputeerde Maurits von Martels officieel het startsein voor de regeling en overhandigde hij de overeenkomst aan de drie samenwerkende agrarische collectieven.
Gedeputeerde Maurits von Martels: “1001 is normaal een sprookje, maar ik geloof erin dat veel boeren hiermee aan de slag willen. We hebben richting het Rijk uitgesproken dat we verwachten dat minstens 1000 boeren meedoen. En met de 1001ste boer gaan we naar de minister om te kijken of er extra middelen beschikbaar komen.”
foto: Maurits von Martels, vertegenwoordigers van de drie collectieven en Zwier en Tom Brinkhuis (beiden agrarisch ondernemer)
Over de regeling
Met de KPI-regeling stimuleert de provincie Overijssel melkveehouders om duurzamer te werken. De regeling beloont boeren op basis van scores in de KringloopWijzer, waarbij Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) worden gebruikt om duurzaamheidsprestaties te meten. Denk hierbij aan stikstof- en fosfaatbalans, ammoniakemissie en weidegang.
Melkveehouders die deelnemen, kunnen zelf bepalen aan welke verbeterpunten ze werken en hun resultaten vergelijken met collega’s. Omdat de gekozen KPI’s vaak al worden bijgehouden, brengt deelname nauwelijks extra administratieve lasten met zich mee. Dankzij deze laagdrempelige aanpak meldden veel boeren zich al vóór de officiële start van de regeling aan.
Bezoek aan deelnemend bedrijf
Tijdens het werkbezoek in Wijhe sprak gedeputeerde Von Martels met melkveehouder Zwier Brinkhuis. Brinkhuis was de eerste boer die zich aanmeldde en gaat nu als een van de eersten daadwerkelijk aan de slag met de regeling. Brinkhuis deelde zijn motivatie en verwachtingen over wat de regeling voor zijn bedrijf betekent.
Ook CMO-bestuurder Henk Robben en projectleider Stefanie Bos waren aanwezig. Bos: “We merken dat boeren enthousiast zijn. Enerzijds omdat ze het voelen als erkenning vanuit de provincie, anderzijds omdat ze zelf de uitdaging aan willen gaan. Als collectieven proberen we enthousiaste boeren met elkaar te verbinden.”
Aanmelden via de collectieven
De stimuleringsregeling wordt uitgevoerd door drie agrarische collectieven, met Collectief Midden Overijssel (CMO) als penvoerder. Melkveehouders kunnen zich aanmelden via het portaal Overijssel Boert Duurzaam. Boeren die hun interesse al kenbaar hebben gemaakt, worden binnenkort benaderd voor verdere aanmelding.
Voor akkerbouwers en andere agrarische sectoren wordt nog gewerkt aan een KPI-regeling. Hierover volgt later meer via het agrarische informatie- en inspiratieplatform Toekomst voor ons platteland.
Meer informatie en aanmelden
Boeren die willen deelnemen aan de regeling kunnen zich vanaf vandaag aanmelden via het portaal van Overijssel Boert Duurzaam. Hier is ook meer informatie te vinden over de regeling en de bijbehorende KPI’s.
• Overijssel Boert Duurzaam - Overijssel beloont boeren die het verschil maken
• Duurzaam boeren in Overijssel - Provincie Overijssel