Federatie Particulier Grondbezit

Veldbezoek Regieorgaan Transitie Landelijk Gebied aan gebiedsproces landgoederenzone Vechtdal

3 december 2024 door FPG

Op 28 november bezocht team Grondzaken van het Regieorgaan Transitie Landelijk Gebied (onderdeel van LVVN), het door OPG geïnitieerde gebiedsproces in de landgoederenzone Vechtdal. Het gezelschap bezocht landgoed Den Berg, landgoed Mataram en landgoed Den Aalshorst. Met een goede samenwerking komen we verder om de opgaven en doelen in het landelijk gebied te realiseren.

Op Huis den Berg werd onder leiding van Frederiek van Lienen het gesprek aangegaan over de gebiedssamenwerking, de verduurzaming van de landbouw op de landgoederen en de rol van het grondinstrumentarium daarin. Immers, 8 OPG leden zijn betrokken en zij hebben gezamenlijk ruim 40 agrarisch ondernemers die pachten van de landgoederen.

Tom Stienstra van de provincie Overijssel heeft uiteengezet waar de provincie nu staat ten opzichte van het NPLG, waar inmiddels een streep door gehaald is. In Overijssel gaat het PPLG verder onder de naam Toekomst voor ons Platteland, waarin naar alle waarschijnlijkheid de 36 Koploperprojecten (1e twee fasen) en 6 Proeftuinen verder gebracht mogen worden met budget vanuit het Rijk en provincie. Het gebiedsproces landgoederenzone Vechtdal is gelukkig een koploperproject.

OPG stafmedewerkers Joukje Bosch en Machtelijn Tempelman vertelden over de Proeftuin Landgoederen, waarin het Landgoedmodel en het concept Boerenlandgoed zullen worden doorontwikkeld. In de proeftuin komt ook het ruimtelijke instrumentarium aan bod dat nodig is om gestalte te geven aan de maatschappelijke opgaven. Wij zien hier als FPG/OPG ook een rol voor onszelf bij het invullen van het landgoedzoneniveau in de Omgevingsprogramma’s.

Tijdens het bezoek aan landgoed Mataram heeft Christiaan de Beaufort ons in het veld verteld over alle (on)mogelijkheden die aan de orde van de dag zijn op het eigendom en hoe deze zich verhouden tot de gebiedssamenwerking. Maar ook hoe rendabele en onrendabele componenten met elkaar communiceren (huur, pacht, beheer, ontwikkelingen). Fiscaliteit en juridische beleidsruimte hebben invloed op het gehele landgoedmodel, waarin getracht wordt om erfgoed, ecologie en economie in balans te houden.

Ter afsluiting werd onder het genot van een lunch en rondleiding op Jerseyboerderij Klein Slendebroek (landgoed Den Aalshorst) van Bert en Esther Ruitenberg, nog over veel onderwerpen doorgesproken. Want wat zou het landgoedmodel kunnen betekenen in breed perspectief en wat is nou die stip aan de horizon welke we graag zouden willen zien? Kunnen we met z’n allen het vertrouwen en de duidelijkheid laten blijken?

Het was een leerzame en geslaagde dag waarin duidelijk is geworden dat we met een goede samenwerking stap voor stap verder te komen in de opgaven en doelen in het landelijk gebied te realiseren. Conclusie is dat we elkaar daarbij nodig hebben en dus korte lijntjes houden en elkaar blijven informeren op alle fronten.

Dank aan John Smits, rentmeester NVR bij het RTLG, voor het mede organiseren van het veldbezoek.

IMG_9529