Federatie Particulier Grondbezit

Wat betekent de EUDR voor u als boseigenaar? LAATSTE NIEUWS: invoering mogelijk uitgesteld tot eind 2025

29 november 2024 door FPG

Op 30 augustus organiseerden FPG en de Unie van Bosgroepen in samenwerking met FSC en PEFC op landgoed Weldam een bijeenkomst  over de Europese Ontbossingsverordening, de EUDR. Doel was om particuliere boseigenaren bij te praten en voor te bereiden op deze verordening, die vanaf 30 december 2025 van kracht wordt*.

Wat is de EUDR?

In het kort komt de EUDR erop neer dat producten op de Europese markt niet mogen zorgen voor ontbossing. De EUDR geldt voor producten die vaak ontbossing veroorzaken zoals cacao, rubber, soja, oliepalm, runderen, koffie, rubber en hout. Omdat de wet iedereen gelijk behandelt, heeft deze verordening ook effect op in Nederland geproduceerd hout.

*Inmiddels wordt de invoering van de EUDR waarschijnlijk een jaar uitgesteld tot 30 dec 2025. Het definitieve besluit hierover valt naar verwachting op 19 december.Nederland heeft zich in zeer korte tijd goed voorbereid op de invoering. Niet alle landen in de EU hebben dat gedaan. De Europese Raad heeft al ingestemd met uitstel. Het Europese Parlement stemde erover op 13 of 14 november, en ging mee met de Europese Raad om de invoering één jaar uit te stellen. Uitstel zal geen afstel zijn. lees meer

Wat betekent de EUDR voor een boseigenaar?

Als u hout kapt en verkoopt, moet er een zorgvuldigheidsverklaring worden afgegeven. Internationaal wordt dit een due diligence system (DDS) genoemd. Het gebruikte systeem hiervoor heet TRACES. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zal toezien op de EUDR. Het advies is om in elk geval een account aan te maken en daar vast mee te gaan oefenen.

Als u hout op stam verkoopt, zal de koper de gegevens moeten invoeren op TRACES. U zult hiervoor gegevens moeten aanleveren aan de koper.Bijvoorbeeld over de locatie van het geoogste hout. Het leek er eerst op dat de geolocatie tot op het niveau van een bosvak ingevoerd zou moeten worden. Na aandringen van FPG blijkt dat de locatie tot op het niveau van het gehele bos, landgoed of beheereenheid voldoende is (declareren ‘in excess’). Dit scheelt al veel in administratie.

Ik ben FSC- of PEFC-gecertificeerd, is dat voldoende?

FSC en PEFC certificatie is op zichzelf niet voldoende om aan de EUDR te voldoen. Wel is het een voordeel dat u al gedocumenteerd hebt dat u aan de Nederlandse wetten voldoet. U zult de informatie nog wel moeten delen met uw koper of invoeren in het TRACES-systeem.

Teruglezen

Wilt u de presentatie van Debora van Boven (Bosgroepen) en Marten de Groot (PEFC NL) teruglezen, log dan in op www.grondbezit.nl. U klikt daarna op ‘mijn FPG’ en Archief.