Federatie Particulier Grondbezit

Akkoord bereikt CAO Bos & Natuur

22 oktober 2024 door FPG

Er is een onderhandelingsresultaat voor de cao Bos & Natuur voor een nieuwe periode van twee jaar bereikt. Dat zijn de werkgevers met de vakbonden op maandag 21 oktober overeengekomen. 

De inflatie en huidige politieke en maatschappelijke ontwikkelingen hebben veel invloed op sector Bos en Natuur. De economische ontwikkelingen en met name de inflatie van de laatste jaren hebben een enorme impact op iedereen. En daarnaast hebben de beleidskeuzes vanuit de overheid een grote impact op de begroting van de natuurorganisaties en op het verdienvermogen van ondernemers. Bovendien is het van belang dat werken in de sector Bos en Natuur ook in financiële zin aantrekkelijk is en blijft. Al deze omstandigheden hebben de huidige en de vorige cao-onderhandelingen bemoeilijkt. Niettemin was er steeds de gemeenschappelijke wens van alle partijen om er samen uit te komen.  

Tijdens de onderhandelingen kwamen werkgevers en bonden steeds dichter bij elkaar, maar een overeenkomst werd na de zomer helaas niet bereikt. Daardoor ontstond een impasse. Dat zorgde voor onzekerheid voor zowel werknemers als werkgevers. Vorige week hebben de bonden namens de werknemers een ultimatum aan de werkgevers gestuurd.  Tussen het ultimatum van de bonden en het eindbod van de werkgevers was een verschil, maar vanuit de wens om eruit te komen heeft men een gezamenlijk onderhandelingsresultaat bereikt. 

 

Er zijn de volgende afspraken gemaakt:  

  • De cao heeft een looptijd van twee jaar tot 1 juli 2026
  • In totaal een loonsverhoging van 8,5% verdeeld over de looptijd van de cao: bestaand uit een verhoging van 4,5% per 1 november 2024 en van 4% per 1 november 2025
  • Een eenmalige uitkering van €100 bruto naar rato van je dienstverband (full time = 100%); 
  • Werkgevers vergoeden ook de WGA-premie, die normaal voor de helft door werknemers wordt betaald, tijdens de looptijd van deze cao
  • Een verhoging van de kilometervergoeding van 22 naar 23 cent vanaf 1 november 2024
  • Een verhoging van de thuiswerkvergoeding van €2,15 naar €2,35 per dag vanaf 1 november 2024
  • Invoering van een Onregelmatigheidstoeslag (ORT) bij de Landschappen. 

 

Een belangrijk signaal dat de bonden aan de werkgevers afgaven is dat medewerkers zich gedurende de onderhandelingen niet gehoord of serieus genomen voelden.  

Dat signaal nemen werkgevers zeer serieus, zij gaan hierover met hun medewerkers in gesprek. 

 

Het onderhandelingsresultaat wordt door de vakbonden ter stemming voorgelegd aan haar leden. Uiterlijk 1 november 2024 weten we of het onderhandelingsresultaat kan worden omgezet naar een nieuwe cao.  

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van dit bericht, dan graag een mail sturen aan fpg@grondbezit.nl

Samen met Bibian van Rijckevorsel, bestuurslid en werkgeversvertegenwoordiger namens FPG, worden deze beantwoord.