Federatie Particulier Grondbezit

UPG denkt mee over beleid rond de wolf in Utrecht

1 oktober 2024 door FPG

De wolf zal in de 21ste eeuw naast de mens moeten leren samenleven en de mens zal aan de aanwezigheid van de wolf moeten wennen.  De wolf zal ook een positieve bijdrage kunnen leveren o.a. in gebieden waar (een te) veel van bepaalde diersoorten leven.  In Utrecht zal de wolf zich echter enkel kunnen vestigen dichtbij dichtbevolkte plaatsen die ook voor recreatie gebruikt worden. 

Overleg in provincie Utrecht - UPG denkt mee

De provincie Utrecht organiseert regelmatig overleg op bestuurlijk en ambtelijk niveau over de situatie rond de wolf. Hierbij worden verschillende kwesties en perspectieven besproken waarbij men streeft naar een breed draagvlak. Het UPG zit hierbij aan tafel, daar meerdere UPG leden binnenkort of nu al op hun eigendom te maken krijgen met de aanwezigheid van de wolf. De wolf is een vanuit Europese richtlijn sterk beschermd diersoort en heeft ook in Nederland oorspronkelijk gewoond. De wolf zal in de 21ste eeuw naast de mens moeten leren samenleven en de mens zal aan de aanwezigheid van de wolf moeten wennen.  De wolf zal ook een positieve bijdrage kunnen leveren o.a. in gebieden waar (een te) veel van bepaalde diersoorten leven.  In Utrecht zal de wolf zich echter enkel kunnen vestigen dichtbij dichtbevolkte plaatsen die ook voor recreatie gebruikt worden.

Status van de wolf

In de afgelopen weken hebben zich geen incidenten meer met honden of mensen voorgedaan. Er wordt nu uitgezocht of er eenduidig een wolf geïdentificeerd kan worden, die voor de incidenten in de voorbije maanden verantwoordelijk was. Onlangs heeft de rechter het verdoven en zenderen van wolven verboden, wat negatieve conditionering van een specifieke wolf onmogelijk maakt. De Europese Unie heeft wel besloten om de status van de wolf af te zwakken van zeer beschermd naar beschermde status, wat eventuele maatregelen in geval van conflict meer ruimte zou kunnen geven.

Indien er conflicten met de wolf zijn, dan dient dit onmiddellijk gemeld te worden bij het Bij12 Wolvenmeldpunt  of via de Bij12 Wolvenlijn 085 – 486 22 22 zodat alle informatie centraal beheerd kan worden.

Aanlijnplicht voor honden overwogen

Verder overweegt de provincie om in bepaalde gebieden een dringend advies tot een aanlijnplicht in te voeren. De provincie heeft borden gemaakt die geplaatst kunnen worden bij de parkeerterreinen en de ingangen van de desbetreffende gebieden waar de wolf zich bevindt.  UPG leden die een bord willen bestellen, kunnen direct de Provincie  benaderen via cisca.hoogkamp@provincie-utrecht.nl

De provincie buigt zich nu ook over andere communicatie naar het publiek, inzet van BOA’s en later eventuele handhaving om de bevolking te informeren. 

Het UPG zal de belangen van haar leden blijven behartigen door actief mee te vergaderen en door nieuwe informatie te delen.