Federatie Particulier Grondbezit

Miljoenennota: verschuivingen in geld voor monumenten en btw verhoging overnachtingen

26 september 2024 door FPG
Labels:

Ook in 2025 wordt er geïnvesteerd in de instandhouding van monumenten via onder andere de Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim) en de Woonhuissubsidie. Deze investeringen rondom monumentenzorg zullen voor 2025 ruim 177 miljoen bedragen vanwege een eenmalig extra budget voor leningen om te verduurzamen (25 mln. euro). De jaren erna tot 2029 is er structureel tot 167 miljoen per jaar beschikbaar.

Het valt FPG op dat wordt bezuinigd op subsidies die de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed te besteden heeft. Deze middelen zijn bestemd voor subsidies ter ondersteuning van het erfgoedveld in o.a. de domeinen monumenten, roerend erfgoed, cultuurlandschap en leefomgeving. Deze zullen de komende jaren afnemen van 3,8 miljoen euro (2025) naar 1,1 miljoen in 2029. Deze bezuiniging maakt het te meer noodzakelijk dat beperkende regels voor het exploiteren van cultureel erfgoed worden versoepeld.

FPG benadrukt dat het verduurzamen van monumenten en erfgoed belangrijk is. FPG maakt er echter bezwaar tegen dat de rekening vaak vooral bij de eigenaren gelegd wordt.

BTW verhoging

In het hoofdlijnenakkoord kondigde het nieuwe kabinet al aan met ingang van 2026 het verlaagde btw-tarief voor overnachtingen in hotels en pensions en recreatiewoningen af te schaffen.

FPG is bezorgd dat bijvoorbeeld landgoederen die ook logies aanbieden hierdoor minder overnachtingen zullen boeken en een belangrijke bron van inkomsten zien dalen. Die inkomsten zijn belangrijk en worden vaak ingezet om de kosten voor het onderhoud en de instandhouding van landgoed mede te kunnen dragen.