Federatie Particulier Grondbezit

Schrappen natuurbeleid NPLG zet behalen natuurdoelen op scherp

4 september 2024 door FPG
Labels:

Vandaag is bekend geworden dat het kabinet stopt met het zogeheten Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Het is onduidelijk met welke instrumenten het kabinet het natuurbeleid willen voeren en de stikstofdoelen wil gaan halen. FPG wil juist wel die duidelijkheid hebben voor het toekomstperspectief van landgoederen en agrarische ondernemers. 

Directeur FPG, Gerbrand van ’t Klooster:  “Het NPLG was na decennia het eerste plan waardoor er weer substantieel zou worden geïnvesteerd in het landelijk gebied. Dat dit kabinet een streep door het NPLG zou halen komt niet onverwacht, maar haalt wel veel energie weg bij diegenen die met enthousiasme aan de slag zijn gegaan.”

Economie, Ecologie en Erfgoed

FPG en haar leden hebben al vaker aangekondigd mee te willen werken aan de oplossingen om de natuurdoelen in Nederland te behalen. Onze leden laten dat namelijk zien doordat vaak al generaties lang natuur en landbouw samen gaan in een prachtig landschap.

FPG is ervan overtuigd dat verbetering  van de natuur en ecologische doelstellingen kunnen samengaan met economische en culturele voorwaarden. Voorstellen daarover doet FPG in een eerdere notitie “Visie landschapsgronden: bekijk het breed” (2022). Daarin wordt ingegaan op mogelijkheden voor andere bedrijfsmodellen zoals “boerenlandgoederen” waarin grondgebonden en meer natuurgerichte landbouw, natuur, wonen en recreatie worden gecombineerd.

Landgoedmodel als mogelijkheid om transities te ondersteunen

De kracht en de waarden van het landelijk gebied liggen volgens FPG besloten in de veelzijdige functies die nauw met elkaar verbonden zijn. Landbouw- en voedselproductie met natuur, water, wonen, recreatie, energie, cultuurhistorie/erfgoed en landschap. Deze functies bestaan vaak naast elkaar, maar zijn ook vaak nauw verweven door onder meer de talrijke landgoederen. FPG bepleit de inzet van het landgoedmodel voor ondernemers en eigenaren die willen inspelen op de veranderopgaven in het landelijk gebied.

Centrale voorwaarden bij natuurbeleid zijn volgens FPG nog steeds dat de overheid realistische doelen stelt, voldoende tijd biedt voor aanpassing, investeringen in innovatie erkent en stimuleert, en daarop afgestemde wetgeving en meerjarige zekerheid biedt zodat grondeigenaren en agrarische ondernemers ook naar de toekomst weten waarom zij vandaag investeren.