Federatie Particulier Grondbezit

Terugblik GPG ALV 5 juni 2024

28 augustus 2024 door FPG

Op woensdag 5 juni 2024 waren we welkom bij Beachclub Zeumeren bij recreatieplas Zeumeren van GPG-lid LeisureLands. Kees Rutten, directeur van LeisureLands, heette ons welkom. Tijdens zijn presentatie gaf hij een uitgebreide blik in de keuken van zijn onderneming. De taakstelling is het bieden van gratis intensieve recreatieruimte, waar zij met 4,5 miljoen bezoekers per jaar goed in slagen. Het 1800 ha grote bezit is opgebouwd uit gelijke delen intensieve recreatieruimte, water en natuur. Daarnaast is er ook nog 700 ha landbouwgrond. Hoewel LeisureLands een ander type lid is dan bijvoorbeeld een landgoed bleken er toch overeenkomsten te bestaan en kon men ervaringen delen en lessen leren. Er waren vele vragen uit het publiek.

Om het thema recreatie en toerisme verder uit te diepen waren Agnes Holtjer (provincie Gelderland) en Gert de Wit (Staatsbosbeheer) aanwezig om het een en ander te vertellen en vragen te beantwoorden. Agnes Holtjer werkt aan de nieuwe kadernotitie recreatie & toerisme. Waarschijnlijk wordt die eind dit jaar aangenomen door PS. Ze haalt daarom graag informatie op bij belanghebbenden, en dat zijn GPG-leden zeker. De provincie streeft naar meer spreiding van recreatie en toerisme in ruimte en tijd. Toerisme moet ook een toegevoegde waarde hebben voor leefbaarheid en natuur. Het is een middel, geen doel.

Gert de Wit vertelde dat het bieden van recreatieruimte een taakstelling van Staatsbosbeheer is, maar het beschermen van natuur ook. Hij vatte het samen met de drie B’s: Beschermen, Beleven, Benutten. De worsteling om die dingen in balans te houden en recreatie niet ten koste te laten gaan van de andere functies zal menig GPG-lid bekend voorkomen. Het koppelen van verdienmodellen aan recreatie mag Staatsbosbeheer niet. Intensieve recreatie past niet binnen de doelstellingen.

Uit de levendige discussie en vele vragen bleek wel dat dit onderwerp leeft bij de leden van het GPG en dat we er nog lang niet over zijn uitgepraat.

Algemene Ledenvergadering

Let op: voor het volledige artikel dient u ingelogd te zijn. https://www.grondbezit.nl/nl/login

U gaat naar "mijn FPG". Daar ziet u aan de linkerkant "Archief FPF (in progress)" als u daar op klikt kunt u de nieuwsbrief met de volledige inhoud vinden.

onze excuses voor het ongemak. Werkzaamheden aan de site maken deze werkwijze voor nu noodzakelijk.