UPG dringt aan op adequaat wolvenbeleid na ernstige incidenten
Helaas hebben zich in de afgelopen weken meerdere incidenten met een wolf plaatsgevonden bij een van onze leden. Daarom is op 10 juli jongstleden een overleg geweest met de Provincie Utrecht. Hier hebben wij, samen met landgoed Den Treek-Henschoten en een aantal andere TBO’s, de situatie over de aanwezigheid van wolven besproken. Gezien de ernst van de incidenten en het feit dat de kans op een herhaling aanwezig is, heeft het UPG er sterk op aangedrongen nu snel wolvenbeleid te formuleren om de verdere risico’s te verminderen en ernstige problemen te voorkomen.
De provincie Utrecht deelt deze zorg en heeft besloten om het publiek te adviseren om een deel van het natuurgebied bij Leusden voorlopig te mijden. Intussen heeft de gemeente Leusden op 18 juli, middels een noodverordening, besloten om het gebied waar zich de incidenten hebben voorgedaan – in ieder geval tot 15 augustus – te sluiten. Ook worden additionele BOA’s ingezet om extra toezicht te houden en wordt overwogen om borden beschikbaar te stellen die geplaatst kunnen worden bij parkeerplaatsen of ingangen.
De provincie Utrecht zal tevens voor eigenaren of TBO’s die extra bescherming willen hebben, noodhekken beschikbaar stellen. De hekken en extra BOA’s kunnen door de UPG leden die hier behoefte aan hebben worden aangevraagd.
Urgent wolvenbeleid
Het UPG heeft erop aangedrongen dat er urgent een duidelijk wolvenbeleid moet komen. Dit beleid moet helderheid scheppen over ten eerste de definitie van een probleemwolf en ten tweede een proces in gang te zetten waarbij het gewenste aantal wolven in de provincie vastgesteld wordt. Tijdens het meest recente overleg zijn er echter geen duidelijke concrete besluiten genomen, naast de hierboven genoemde korte termijn preventieve maatregelen.
Handelingsperspectief voor onze leden
We kunnen constateren dat in de afgelopen jaren door meerdere partijen wolven in onze provincie zijn gesignaleerd. Tegelijkertijd is er nog steeds geen adequaat beleid ontwikkeld. Wij komen hierin voor onze leden op dat dit nu echt tijd wordt. Dat betekent dat wij handelingsperspectief willen krijgen voor de toekomst, zodat er niet bijvoorbeeld reactief landgoederen moeten worden afgesloten op last van een noodverordening. Dat schaadt het opengestelde karakter van vele bos- en natuurgebieden in Utrecht.
Er is al wel een interventie richtlijn vanuit het Interprovinciaal Overleg (IPO). Deze is hier te vinden. Naast een publieke communicatie en preventieve maatregelen, kan de provincie Utrecht ook selectief negatieve conditionering naar mensen toe toepassen of wanneer dat faalt als ‘last resort’ besluiten om tot afschot over te gaan.
Hoe verder?
De provincie stelt voor om binnenkort verder te praten over de situatie met de groene TBO’s en het UPG, om gezamenlijk een beleid te creëren om de wolf en de mens veilig naast elkaar te laten leven. Het UPG en landgoed Den Treek-Henschoten hebben aangedrongen op een snelle voortzetting van de gesprekken en dit niet over de zomervakantie heen te tillen. En daarom blijven we nauw betrokken bij dit onderwerp.