Kabinet toont te weinig ambitie in uitvoering schoner water
De komend paar jaar zijn cruciaal opdat Nederland in 2027 voldoet aan de Europese richtlijn die gaat over de kwaliteit van het oppervlaktewater en het grondwater, de zogeheten Kaderrichtlijn Water (KRW-richtlijn). Het kabinet onderschrijft de noodzaak. De doelstellingen zijn echter nog onvoldoende in beeld. FPG vindt dat daarom een extra tandje bij gezet moet worden. FPG ziet dat niet terug in het beleid voor de komende jaren. Positief vindt FPG de uitspraak dat water en bodem sturend zijn bij de ruimtelijke keuzes die worden gemaakt.
FPG maakt zich zorgen over de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater en de beschikbaarheid van voldoende zoet water. FPG ondersteunt leden die werken aan het verbeteren van de waterkwaliteit en het op peil houden van grond- en oppervlaktewater. Het is van belang dat grondeigenaren toegang hebben tot middelen om maatregelen te kunnen nemen. Voor het toegang krijgen tot deze middelen zet FPG zich in.
Het kabinet formuleert de waterdoelstelling als volgt: ‘zorgen dat Nederland duurzaam kan samenleven met water, zowel nu als in de toekomst’. Dit betekent dat alle sectoren in Nederland voorbereid moeten zijn op de risico’s van zoetwatertekorten om schade zoveel mogelijk te beperken. Verder wil de Rijkoverheid dat de waterkwaliteit schoon en gezond is voor mens, dier en plant. Het streeft daarom naar het behalen van de KRW-richtlijn in 2027. Het nemen van maatregelen op het gebied van de KRW-richtlijn moet met name komen uit het zogenaamde nationaal Deltafonds. Daarvoor is 159 miljoen euro gereserveerd.
Water en bodem sturend
Over de bodem en ondergrond is de kabinetsdoelstelling; ‘zorgen voor schone, veilige en vitale bodem en ondergrond door in te zetten op duurzaam beheer en regeneratief gebruik ervan in relatie tot klimaatverandering en de toenemende druk op de ruimte vanuit o.a. milieu, wonen, energie en economie.’ Eind 2022 is er met de kamerbrief ‘water en bodem sturend’ uitwerking gegeven aan de afspraak uit het vorige coalitieakkoord om water en bodem sturend te maken voor de ruimtelijke planvorming.
FPG onderstreept het principe ‘water en bodem sturend’. Het is belangrijk deze te hanteren als onderdeel van de aanpak om Nederland weerbaarder te maken tegen de effecten van klimaatverandering. Een onderdeel van de aanpak is het stimuleren van duurzaam grondgebruik om bodems gezond te houden en de biodiversiteit te vergroten. FPG juicht toe dat het nieuwe kabinet hiermee door gaat. Het kabinet heeft er echter voor gekozen geen extra middelen beschikbaar te stellen. Ze is van mening dat er voor veel maatregelen al financiering beschikbaar is uit bestaande middelen. Voor maatregelen waar dit niet voor geldt, kan er synergie worden gezocht met andere opgaven. Volgens het kabinet kunnen de maatregelen deels worden opgevangen binnen diverse (voorgenomen) Rijksprogramma’s. FPG vindt de keuze voor zo’n bredere integrale aanpak vanzelfsprekend maar vraagt zich tegelijkertijd af of gezien de omvang van de opgaves de ambities haalbaar zijn zonder extra middelen.