Verslag Bijeenkomst Natuurbandpreventie
Omdat de kans op natuurbranden toeneemt is de provincie Gelderland bezig met het project Gebiedsgerichte aanpak natuurbrandbeheersing. GPG en Bosgroepen midden Nederland hebben in opdracht van de provincie een bijeenkomst georganiseerd om de particuliere boseigenaren voor te lichten. Hieronder het verslag van 19 september.
Omdat de kans op natuurbranden toeneemt is de provincie Gelderland bezig met het project Gebiedsgerichte aanpak natuurbrandbeheersing. GPG en Bosgroepen midden Nederland hebben in opdracht van de provincie een bijeenkomst georganiseerd om de particuliere boseigenaren voor te lichten.
Verslag bijeenkomst
Op 19 september kwamen we bijeen in Epe bij brasserie Floor. Klaas Noorland van de veiligheidsregio noord en oost Gelderland trapte af. Hij gaf inzicht in hoe groot de kans op een natuurbrand is geweest in de afgelopen droge jaren. In de droge en hete perioden was de kans even groot als wat vroeger alleen aan de middellandse zee voorkwam. Op de Veluwe zijn de meeste problemen te verwachten. Het is een groot aaneengesloten gebied, er lopen drukke snelwegen en spoorlijnen doorheen en er komen veel recreanten. Dus de kans dat er brand ontstaat is groot. Bovendien zijn er veel plekken waar de impact van een brand desastreus zou zijn zoals grote campings en vakantieparken, zorginstellingen en vitale infrastructuur zoals het hoogspanningsnet. De urgentie is groot om het risico op (onbeheersbare) natuurbranden te verkleinen.
maatregelen
David Borgman van Borgman Beheer heeft in opdracht van de provincie in beeld gebracht welke noodzakelijke preventieve maatregelen in de hoofdcompartimentering voor het beheersbaar houden van natuurbranden er zijn en genomen moeten worden voor de Veluwe, Achterhoek en Rijk van Nijmegen. De grootste opgave zowel in absolute zin als in relatieve zin ligt op de Veluwe.
Er zijn vier hoofdmaatregelen voor compartimentsgrenzen:
- Brandsingel (30-50 m, één boomlengte)
- Brandgang (50-70 m)
- Brandcorridor (>70 m)
- Brandstrook (min. 8x vegetatiehoogte)
Het goede nieuws is dat van de bijna 800 km hoofdcompartimentsgrenzen er ruim 430 km voldoet. Dan is er nog 280 km die gedeeltelijk voldoet en gelukkig maar krap 60 km die onvoldoende scoort.
Daarnaast zijn er nog aanvullende maatregelen zoals het verwijderen van springers (struiken of kleine bomen waar vuur van de bodem kan overspringen naar de kronen), verwijderen van opslag naaldhout, maaien van korte vegetatie en tot slot de omvorming van naald- naar loofbos.
Borgman beheer heeft ook een raming gemaakt van de kosten. Voor de Veluwe is de SPUK te gebruiken voor het financiering van maatregelen. Voor de Achterhoek en het Rijk van Nijmegen is de regeling ‘Revitalisering en omvorming bos buiten N2000’ te gebruiken. Het geld voor verloving of revitalisering kan gebruikt worden voor stroken loofhoutbeplanting langs wegen of rondom risicovolle locaties. Voor de monitoring, borging en onderhoud wordt nog gewerkt aan de financiering. GPG zet zich er voor in dat dit niet vergeten wordt. Een mogelijkheid is dat het in de SNL wordt opgenomen.
Bosverzekering
Gerard Koopmans (Bosgroepen midden-Nederland) gaf inzicht in wat voor gevolgen een bosbrand kan hebben voor de eigenaar. Gezien herplantplicht zal er binnen drie tot zes jaar voldoende bosontwikkeling moeten zijn. De kosten zijn minstens €2000,-/ha en kunnen oplopen tot €20.000/ha. Gelukkig is het mogelijk bos te verzekeren tegen brandschade via de OBV, de onderlinge bossenverzekering, een organisatie zonder winstoogmerk.
Excursie
Onder leiding van René Visser, de bosbeheerder van de gemeente Epe, gingen we kijken naar genomen maatregelen in de Eper gemeentebossen. De eerste stop was een berkensingel, een strook van 25 x 800 m, die is aangelegd. Loofhout brandt zoveel langzamer dat deze strook bescherming biedt aan de achtergelegen woonwijk. De berken stonden er goed bij. Er zaten zelfs een aantal toekomstbomen tussen. Wat wel opviel was het opschot van de grove den. Onder de aangeplante berken van een meter of vier stond het alweer vol met dennetjes een meter. Daar bleek maar weer uit dat geld voor aanleg slechts de eerste stap is. Onderhoud en beheer is essentieel en de bekostiging daarvan dus ook.
Alle presentaties zijn terug te lezen. Als u inlogt op ‘mijn FPG’ dan kunt u via het menu aan de linkerkant naar ‘Archief FPG’. Daar vindt u de presentaties.