Federatie Particulier Grondbezit

FPG kritisch op Concept Wolvenplan 2024: meer balans nodig tussen wolvenbescherming en andere belangen

December 10, 2024 by FPG

Recent heeft het Interprovinciaal Overleg (IPO) een concept voor een nieuw Wolvenplan opgesteld. Dit concept is bedoeld als opvolger van het Wolvenplan uit 2019. De Federatie Particulier Grondbezit (FPG) heeft kritische kanttekeningen bij het plan.

Naast FPG, hebben ook meerdere provincies, waaronder Drenthe, Friesland en Gelderland, aangegeven zich niet in het concept Wolvenplan te kunnen vinden. Zij pleiten bijvoorbeeld voor een duidelijkere definitie van wat een probleemwolf is en hoe zo'n wolf dan kan worden aangepakt. Op basis van deze feedback is besloten extra tijd te nemen om een gezamenlijk Wolvenplan te formuleren.

FPG onderschrijft  de kritiek van de provincies  en vindt het concept Wolvenplan te eenzijdig gefocust op de bescherming van alleen de wolf. Andere belangen, zoals de bescherming van vee en maatschappelijke kosten, krijgen volgens hen onvoldoende aandacht. Ook vindt FPG dat er in het concept nog te weinig aandacht is voor de maatschappelijke gevolgen en de veiligheid van burgers.

Handelingsperspectieven

De natuur vol hekken zetten vindt FPG geen duurzame en constructieve oplossing. Zeker niet in een dichtbevolkt en recreërend Nederland. Er is behoefte aan praktische voorbereidingen voor acute situaties en een bredere visie op populatiebeheer, nulstandgebieden en ruimtelijke keuzes. FPG vindt dat er best ruimte kan bestaan voor de wolf in Nederland, mits op een verantwoorde manier. Dat moet eerst bepaald worden. Daarnaast moeten de overheden verschillende middelen in de gereedschapskist hebben, om bij excessen adequaat te kunnen optreden. Zonder die middelen creëren we geen handelingsperspectieven voor overheden en de samenleving.

Concept Wolvenplan 2024

In het Concept Wolvenplan moeten veehouders eerst preventieve maatregelen treffen om überhaupt compensatie te krijgen. Bij het uitvoeren van deze maatregelen vindt FPG wel dat er eenduidigheid in de vergoedingen nationaal moeten worden geregeld. Nu verschillen de subsidies en de regels nog per provincie.

Er zijn uitzonderingen voor aanvallen buiten wolvengebieden of situaties waarin preventie niet mogelijk is. Ook mag een wolf alleen worden gedood als deze officieel is aangemerkt als probleemwolf, waarbij provincies een escalatieladder kunnen volgen om te bepalen of ingrijpen nodig is.

De provincies nemen meer tijd voor het uitwerken van een nieuw gezamenlijk Wolvenplan. Ze willen daarbij kijken of de voorstellen van staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in het plan kunnen worden ingepast. Rummenie komt nog dit jaar met een definitie van een probleemwolf en geeft aan wanneer provincies een wolf die voor problemen zorgt kunnen verjagen, zenderen of uiteindelijk afschieten. Het provinciale plan wordt nu niet zoals eerder gepland in januari vastgesteld, maar pas later in het eerste kwartaal van 2025.

FPG steunt het besluit om meer tijd te nemen voor het formuleren van een nieuw Wolvenplan en blijft de ontwikkelingen nauwlettend volgen.

slide 8 to 12 of 12