Federatie Particulier Grondbezit

Terugblik OPG cursus Historische Watersystemen

October 15, 2024 by FPG

Het OPG kijkt terug op een geslaagde cursus Historische Watersystemen Herkennen. Tijdens vier vrijdagen heeft vloeiweidenexpert Eric Brinckmann de deelnemers meegenomen in de aspecten van waterbeheer in het verleden in het landschap.

Het OPG kijkt terug op een geslaagde cursus Historische Watersystemen Herkennen. Tijdens vier vrijdagen heeft vloeiweidenexpert Eric Brinckmann de deelnemers meegenomen in de aspecten van waterbeheer in het landschap op verscheidene momenten in het veld en op de hoogtekaarten. Aanwijzingen naar voeiweides en spaarbekkens werden teruggevonden op historische kaarten en in archiefbronnen met gastcolleges van Luc Jehee en Sofie Nijland. 
De cursus gaf aan de deelnemers een gereedschapskist aan kennis en bronnen om deze systemen op te kunnen sporen in hun gebieden, en de mogelijkheid om de voordelen die deze watersystemen in het verleden boden te kunnen herintroduceren in bodem- en watersturende systemen.

Deelnemer Johan de Putter van Atelier Water en Landschap: "Op de cursus Historische vloeiweidesystemen leren we de fijne kneepjes van het oude vak over bevloeien op het prachtige Lankheet in Overijssel onder leiding van Eric Brinckmann. Dat blijkt dus veel grootschaliger toegepast dan gedacht tot het gebruik van kunstmest de norm werd. Wat kunnen we hiervan leren en wat kunnen we er nu mee?" 

OPG kijkt naar de mogelijkheden om de cursus een herhaling te geven voor het zuiden van Nederland.