Federatie Particulier Grondbezit

Landbouw en Landgoederen: de historische band vernieuwd

October 15, 2024 by FPG

Nu het Rijk een streep heeft gezet door het NPLG en daarmee het Transitiefonds niet meer aan de orde is, liggen de kaarten ten aanzien van de transitievraagstukken weer open. OPG bereidt momenteel de Proeftuin Landgoederen voor om de historische en belangrijke band tussen landbouw en landgoederen in de huidige tijd te laten zien. 

Nu het Rijk een streep heeft gezet door het NPLG en daarmee het Transitiefonds niet meer aan de orde is, liggen de kaarten ten aanzien van de transitievraagstukken ofwel de ‘doorontwikkelopgaven’, weer open. Desalniettemin zijn er wel financiële middelen die door het Rijk aan de provincie Overijssel is beschikt. Het gaat om een drietal maatregelpakketten met een totaalomvang van € 234 miljoen. Het gaat om de volgende 3 pakketten: 

  • Verduurzaming en innovatie landbouwsector 
  • Afwaardering van gronden 
  • Koploperprojecten en Proeftuinen 

De genoemde maatregelpakketten worden omgezet naar subsidies. Eén van de subsidies die moet bijdragen aan de verduurzaming en innovatie in de landbouwsector is de voucherregeling van Agro & Food, die Advies en Ondersteuning biedt. Naast de maatregelpakketten zal ook budget beschikbaar zijn voor de Bossenstrategie en voor de ANLb regeling. 

Ondanks de middelen die beschikbaar zijn, is er op provinciaal vlak veel onduidelijkheid hoe nu verder gegaan wordt met de transitie van het landelijk gebied, aangezien de opgaven blijven bestaan. Feit is dat er minder financiële middelen beschikbaar zijn dan eerder gedacht. Hierbij moet gekeken worden of faseringen en het aanbrengen van meer focus helpen in het tonen van de effectiviteit en kracht van de Overijsselse aanpak. Hoewel de verdeling tussen rijk en provincie nog niet duidelijk is, blijft de provincie trouw aan de 3×3-aanpak. Deze richt zich op het versterken van de natuur, het bieden van economische kansen voor inwoners en boeren, en het behoud van een vitaal platteland.  

De huidige provinciale informatie wijst erop dat de 36 koploperprojecten (voorverkenning- en verkenningsfasen) vooralsnog door kunnen gaan. Dat is relatief goed nieuws, omdat we met ruim 20 OPG leden deelnemen in verschillende projecten. Ook blijven de Proeftuinen bestaan, zijnde Veenweide, Drinkwater, Beekdalen, Governance en de Proeftuin Landgoederen.  

Landbouw en Landgoederen: de historische band vernieuwd 

OPG bereidt momenteel de Proeftuin Landgoederen voor om de historische en belangrijke band tussen landbouw en landgoederen in de huidige tijd weer te geven. Eén van de aspecten in deze proeftuin is de verdere uitwerking van het Landgoedmodel. We belichten onder meer de landbouw als belangrijke drager van het verdienvermogen van veel landgoederen als ook de kansrijkheid van rood-voor-rood 2.0.  

Een ander aspect dat we onderzoeken is hoe een vrijkomend agrarisch bedrijf (grond + gebouwen) kan helpen in de meervoudige doelrealisatie van het landelijk gebied. We denken dat nieuw te vormen landgoederen op vrijkomende agrarische bedrijven hierin kunnen helpen. Dit zou middels een NSW rangschikking kunnen geschieden, waarin de doorontwikkelopgaven zoals 10% groen-blauwe dooradering en extensivering van landbouwgrond, worden verankerd.    

Voucher regeling Agro & Food 

De provincie heeft naar aanleiding van de belangenbehartiging van OPG momenteel een voucher regeling opengesteld voor ontwikkelingen die zich richten op het vernieuwen en verduurzamen van de agrarische bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld waarin de verpachter samen met de pachter(s) plannen maken voor het sluiten van de kringloop op het landgoed of wanneer een vrijkomend agrarisch bedrijf middels een NSW status deelneemt aan meervoudige doelrealisatie. De provincie stelt middels de voucher regeling financiële middelen beschikbaar om ideeën uit te laten werken tot een bedrijfsplan.  

Mocht u geïnteresseerd zijn in deze voucher regeling, dan treft u op de website van de provincie meer informatie. Indienen is mogelijk tot en met 30 november 2024.