Federatie Particulier Grondbezit

FPG introduceert modelovereenkomst Kabels en Leidingen

September 30, 2024 by FPG

De werkgroep Leidingen van FPG heeft een modelovereenkomst voor leden ontwikkeld die gebruik kan worden voor het opstellen van opstalovereenkomsten. Deze overeenkomst is specifiek ontworpen voor de aanleg, het onderhoud en de verwijdering van kabels en leidingen van algemeen nut, waaronder gas- en waterleidingen en hoogspanningsverbindingen

Leden van de FPG kunnen deze modelovereenkomst gebruiken wanneer zij geconfronteerd worden met de aanleg van dergelijke infrastructuur op hun grond. De overeenkomst houdt rekening met de belangen van particuliere eigenaren, en biedt hen de mogelijkheid om op een gestructureerde manier te onderhandelen met leidingleggers.

Belangrijke voorwaarden die in de modelovereenkomst zijn opgenomen, zijn onder andere:

  • Beperkte duur van het opstalrecht: De overeenkomst heeft een looptijd van 30 jaar, wat zorgt voor duidelijkheid en voorspelbaarheid voor grondeigenaren.
  • Jaarlijkse retributie: Dit biedt een financiële compensatie voor het gebruik van de grond.
  • Vergoeden toekomstschade: Grondeigenaren worden beschermd tegen mogelijke toekomstige schade die kan voortvloeien uit de aanleg en het onderhoud van de leidingen.

Met deze modelovereenkomst wil de FPG haar leden handvatten bieden om constructieve gesprekken aan te gaan met leidingleggers. Leden kunnen het model, inclusief bijbehorende bijlagen, downloaden via de FPG-website na inloggen op hun account: FPG Inloggen.

Voor meer informatie of voor vragen kunt u terecht bij FPG via fpg@grondbezit.nl.