Federatie Particulier Grondbezit

Projectresultaat: Inspiratiegids: 'Aan de slag met de verduurzaming van de landbouw'

September 19, 2024 by FPG

De afgelopen maanden hebben BPG Vereniging landelijk Brabant en Landgoed De Groene Kamer, in opdracht van de provincie en in het kader van het Brabantse programma Brabants Bodem, gezamenlijk onderzocht wat de verduurzaming van de agrarische sector betekent voor landgoederen.

Het project richtte zich op de verduurzaming en regeneratieve inzet van reguliere akkerbouwpercelen. Hiervoor is een innovatief teeltplan ontwikkeld. Daarnaast onderzocht het project de verwerking van geteelde gewassen tot agrarische producten en de afzet hiervan via korte-keteninitiatieven. Diverse inspirerende korte-keteninitiatieven zijn bezocht, wat waardevolle inzichten opleverde. De resultaten van het project werden gepresenteerd tijdens een Brabanttafel op Landgoed De Groene Kamer.

Het eindresultaat van dit project is een inspiratiegids, getiteld ‘Aan de slag met de verduurzaming van de landbouw; inspiratiegids voor landgoederen in transitie’. Deze gids biedt praktische handvatten en inspirerende voorbeelden voor landgoederen die stappen willen zetten in verduurzaming. De inspiratiegids treft u hieronder aan. Meer informatie over het teeltplan is op te vragen via info@landelijkbrabant.com.