Federatie Particulier Grondbezit

Box 3 voorstellen doorkruisen Natuurschoonwet

September 6, 2024 by FPG

Bij de overdracht van zogeheten overig bezit in Box 3 moet vanaf 2027 over de waardevermeerdering belasting betaald worden. Niet alleen bij verkoop maar ook bij schenking en vererving. FPG stelt dat de voorstellen de doelen van de Natuurschoonwet doorkruisen.

Bij schenking en vererving komen geen liquide middelen vrij. Als in die situaties over de waardevermeerdering van een NSW landgoed belasting betaald moet worden zal van tal van landgoederen een deel moeten worden verkocht en dreigen landgoederen (verder) uiteen te vallen. En dat terwijl de NSW juist is ingevoerd om dat te voorkomen en landgoederen als belangrijk cultureel erfgoed te behouden voor volgende generaties. FPG heeft daarom samen met VPHB en Bewoond Bewaard een werkgroep gevormd om de gevolgen goed in beeld te brengen en onder de aandacht te brengen van ministeries en de Kamer.

De voorstellen zijn vorig jaar door het vorig kabinet in consultatie gebracht. FPG heeft daarop met Bewoond Bewaard een reactie naar het ministerie gestuurd. Er zijn vervolgens verschillende gesprekken gevoerd met voormalig staatssecretaris van Rij en met ambtenaren. Intussen is het wetsvoorstel onder grote tijdsdruk vlak voor de kabinetsoverdracht voor advies gestuurd naar de Raad van State. Het nieuwe kabinet zal met het advies moeten beoordelen of en zo ja hoe zij verder wil met de voorstellen opdat zoals het vorig kabinet wenste, per 2027 de overgangsregeling met de intussen welbekende forfaitaire rendementsheffing Box3 te vervangen. Met het oog daarop zal een delegatie van FPG, VPHB en Bewoond Bewaard opnieuw spreken met de betrokken ministeries. Over die overgangsregeling is overigens nog veel te doen. Veel monumenteneigenaren zien zich geplaatst voor een enorme verhoging van de belastingdruk. Ook dat zal met het ministerie besproken worden.