Federatie Particulier Grondbezit

Wolvenexpert na bijtincident: 'Vanaf nu blijft wolf honden aanvallen'

September 4, 2024 by FPG

Wolven in Nederland is een situatie zonder precedent. Het is hier dichter bevolkt dan in andere gebieden waar hij zich heeft hergevestigd. Telkens blijkt er gedrag voor te komen waarvan eerder werd gezegd dat het niet zou gebeuren.

We zitten dus middenin een experiment. Dat is niet erg. Maar dan moeten we ons wel snel aanpassen aan elke nieuwe ontwikkeling. De wolf past zich nu veel sneller aan dan onze wetgeving.

De bijtincidenten met de wolf van zaterdag in Harderwijk staan niet op zichzelf. Dat baart wolvenexpert Erwin van Maanen grote zorgen: "Nu de wolf weet dat hij honden kan aanvallen, zal hij dat blijven doen. Meestal zijn wolven schuw en hebben ze weinig interactie met mensen en honden", vertelt Van Maanen, die al zo'n dertig jaar onderzoek naar de wolf doet. Ze eten doorgaans herten, zwijnen en hazen. Maar nu nemen ze op meerdere locaties honden te grazen. "Het is uitzonderlijk dat dit gebeurt."
Dat dit uitzonderlijk is hebben we al meer gehoord. Wolven zouden alleen schapen aanvalllen en geen runderen en paarden. Mensen zouden nooit dichter dan 30 meter benaderd worden door een wolf. Dat 'dit uitzonderlijk is' is omdat de situatie in Nederland niet te vergelijken is met de situatie in andere landen. Nederlands beleid zou dus adaptiever moeten worden met meer ruimte voor experimenten. Er moet een team komen wat snel kan reageren om wolven te vangen en zenderen of door pijnprikkels te conditioneren bij probleemgedrag of na een probleemsituatie. 
Alhoewel, Van Maanen weet te vertellen dat in Oost-Europa bijvoorbeeld honden in de winter ook voedsel voor wolven kunnen zijn. "Als er weinig eten is, trekken wolven naar de randen van dorpen. Ze vallen dan waakhonden aan, zelfs rottweilers die aan de ketting liggen. Dat is bekend en natuurlijk gedrag van de wolf."
Het gedrag dat de wolf in Nederland laat zien, lijkt hierop. Van Maanen noemt het 'predatoir gedrag'. De wolf valt een hond aan en sleept het dier mee het bos in. Van Maanen vindt het verontrustend. "Wolven zijn intelligente dieren. Ze testen eerst nieuw gedrag. Nu de aanval op de hond gelukt is, zal de wolf dat niet verleren en zal hij dat blijven doen."