Federatie Particulier Grondbezit

EUDR

August 28, 2024 by FPG

De Regulation on Deforestation-free products (EUDR) is een nieuwe EU-wet die klimaatverandering door ontbossing en de aantasting van bos moet tegengaan. De wet is voornamelijk bedoeld voor producten uit de tropen zoals palmolie, cacao en soja, maar heeft ook gevolgen voor Europese boseigenaren en dus voor velen van u.

De Regulation on Deforestation-free products (EUDR) is een nieuwe EU-wet die klimaatverandering door ontbossing en de aantasting van bos moet tegengaan. De wet is voornamelijk bedoeld voor producten uit de tropen zoals palmolie, cacao en soja, maar heeft ook gevolgen voor Europese boseigenaren en dus voor velen van u. Ook voor hout uit Nederlands bos moet aangetoond kunnen worden dat het niet heeft geleid tot ontbossing of bosdegradatie. Vanaf 30 december 2024 kunt u geen hout verkopen als u niet aan de voorwaarden voldoet.

Op 30 augustus was er een bijeenkomst om particuliere boseigenaren voor te lichten over wat de gevolgen zijn en wat u moet doen om hout te kunnen verkopen. Deze bijeenkomst is een samenwerking van de FPG, De Bosgroepen Nederland. landgoed Weldam en met medewerking van het PEFC en de FSC. Het was een geslaagde bijeenkomst. Binnenkort komt er een uitgebreid verslag op de site en toegang tot de presentatie en alle relevante informatie.