Federatie Particulier Grondbezit

In Utrecht GLB-subsidie beschikbaar voor demonstratieprojecten van boeren voor boeren over rendabele natuurinclusieve kringlooplandbouw

July 30, 2024 by FPG
Tags:

Tot eind september ruim 9 ton beschikbaar voor demonstratieprojecten van boeren voor boeren over natuurinclusieve landbouw.

GS van Utrecht besloot op 4 juni 2024 om ruim 9 ton beschikbaar te stellen voor demonstratieprojecten van boeren voor boeren. Met de subsidieregeling voor demonstratiebedrijven krijgen voorbeeldbedrijven de kans hun kennis en ervaringen te delen met andere ondernemers. Demonstratiebedrijven zijn geen koploperbedrijven maar gemiddelde gangbare bedrijven die willen laten zien hoe ze stappen zetten naar natuurinclusieve kringlooplandbouw, inclusief nieuwe teelten (zoals vezelteelt en agroforestry), technieken en verdienmodellen.

Er is een forse transitie nodig in de Nederlandse en Utrechtse landbouw richting een natuurinclusieve kringlooplandbouw. Het werken met natuur, het sparen van natuur en produceren van natuur zijn belangrijke aandachtspunten in deze transitie. Boeren leren van boeren op basis van bestaande kennis. Op de voorbeeldbedrijven kunnen ook proeven of demonstratievelden worden aangelegd, zodat iedereen kan zien waarom een maatregel werkt of niet.

De regeling ondersteunt agrariërs die hun kennis en ervaring willen delen en hun bedrijf openstellen om hun collega-agrariërs te informeren en te inspireren. Naast deze primaire doelgroep (de collega-agrariers) is het ook mogelijk om het bedrijf open te stellen voor het groen onderwijs (docenten en studenten).

Subsidiabele kostenKosten die voor subsidie in aanmerking komen hebben betrekking op het uitvoeren van een demonstratie-activiteit op een landbouwbedrijf. Daarbij stelt een landbouwbedrijf het bedrijf beschikbaar voor demonstratie gericht aan een groep landbouwers. In het projectplan beschrijft de aanvrager hoe het demonstratieproject op het demonstratiebedrijf gedurende drie jaar wordt aangepakt en uitgevoerd. 

Aanvragen van de subsidie kan tot 30 september.

Lees meer: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/prb-2024-9007.html